SvFF:s mordförsök på demokratin

Publicerad: 4 oktober 2024

Svenska fotbollsförbundet (SvFF) har tagit fram ett förslag på säkerhetsregelverk som innebär grava inskränkningar i tryckfrihetsförordningen och den personliga integriteten på fotbollsläktarna. Förslaget innehåller bland mycket annat förhandsgranskning av tifon, budskap och banderoller, hård kameraövervakning, bås för visitering av supportrar samt ogrundade misstänkliggöranden mot personer som skapar och förbereder inför tifouppvisningar. Bajen Fans står starkt emot denna oroande utveckling.

I praktiken innebär förslaget att politiska budskap inte får framföras. Om läktaren håller upp en banderoll med texten “Inget mästerskap i en slavstat - stoppa VM i Qatar!”, står fotbollsföreningen inför dryga böter och i SvFF:s bok kommer detta att anses som en grav ordningsstörning givet förslaget. Malmö FF fick 100 000 kr i böter av UEFA när deras supportrar uttryckte missnöje mot organisationen där två ledamöter hade fått avgå till följd av korruption. Likaså fick Hammarby IF dryga böter för en banderoll riktad mot borgmästaren i Enschede, som bannlyste Hammarbys supportrar från staden och kallade klubben för “otrevlig”. Malmös banderoll löd kort och gott "UEFA = MAFIA", medan vår banderoll kommenterade borgmästarens agerande med en anspelning mot apartheid. UEFA motiverade MFF:s text som ett politiskt budskap och Hammarbys text bedömdes som ett provocerande budskap av kränkande karaktär. Nu strävar SvFF efter att befinna sig i samma sorts maktkorridorer som UEFA. Det främsta problemet är dock inte de vaga bedömningarna, det är att yttrandena måste godkännas på förhand – något som i grund och botten strider mot tryckfrihetsförordningen. Detta är definitionen av censur och innebär ett ingrepp i en av Sveriges äldsta grundlagar. Något som SvFF maskerar som ett självklart angrepp mot “tråkiga ord” på läktaren.

Det ständiga misstänkliggörandet av supportrar får sällan en positiv effekt. Kameraövervakning betyder nästan aldrig att brotten minskar, utan att fler kommer att straffas hårt och bli avstängda i månader efter en överträdelse, även för brott som saknar brottsoffer. Pyrotekniken som SvFF vill begrava är nästan alltid en del av ett tifo - och ibland en konstform snarare än ett brott. Det brukar sägas att konsten är fri, och SvFF:s inställning borde inte bidra till det motsatta. I SvFF:s jakt på pyroteknik har vi sett en upptrappning av kränkande visitationer, där kvinnor vittnar om att de har blivit utsatta för sexualbrott i samband med visitation. När kvinnor har polisanmält sexualbrott vid visitation har de ofta lagts ned med motiveringen att det ingår i arbetsuppgifterna vid visitation. Målsägandens obehag spelar tydligen ingen roll, visitation som kränker den kroppsliga integriteten behöver du som fotbollssupporter utstå. Det är en beklaglig visitationsteknik som råder, som dessutom är helt verkanslös då det fortfarande eldas på läktarna. Trots detta fortgår de kränkande visitationerna. De grundas inte bara i ett supporterfientligt bemötande, det är ett kollektivt misstänkliggörande av all fotbollspublik.

De senaste åren har vi sett en trend av grövre visitation, nu menar SvFF visitationen ska ske i bås och bakom serpentinvägar. Åtgärder som innebär att det kommer att finnas färre vittnen för vad som sker under visitationen, något som möjliggör ytterligare eskalering. När kvinnliga supportrars anmälningar inte tas på allvar av polisen och kränkande visitationer sker systematiskt vill SvFF ta i med hårdhandskarna, istället för att arbeta för tryggare idrottsevenemang. Något som inte bara hotar supportrars säkerhet utan även vår läktarkultur.

Matchfixning, visitationer under all kritik, censur, kriminella agenter och brist på transparens i varje led. Svensk fotboll har 99 problem - men att fotbollssupportrar, medborgare i vårt land, vill nyttja sina rättigheter är inte 1 av dem. Bajen Fans uppmanar alla fotbollsföreningar i landet att stå starkt emot SvFF:s nya förslag på säkerhetsregelverk och att inte acceptera den riktning svensk fotboll är på väg att ta.

/Styrelsen 

Tillbaka