Vi ska ingenstans!

Publicerad: 21 oktober 2024

Bajen Fans tar starkt avstånd från inkastandet av pyrotekniska pjäser eller andra föremål på planen. Vi anser det som oerhört problematiskt att detta förekommer på svenska läktare. Utnyttjandet av regelverk som innefattar matchavbrott som säkerhetsåtgärd för att påverka under vilka omständigheter en fotbollsmatch spelas och därav de sportsliga resultaten anser vi är en extremt oroande utveckling. Bajen Fans står för bevarandet av vår levande läktarkultur och användandet av pyroteknik i stämningshöjande syften. 

För att slå vakt om vår kultur behöver vi supportrar gemensamt ta ansvar för vad som sker på våra läktare. Inkastandet av pyrotekniska pjäser eller andra föremål på planen hämmar vår läktarkultur, istället för att främja en positiv supporterkultur där supportrar uttrycker sina röster på läktaren.  

Vi vill återigen betona att vi i starka ordalag fördömer beslutet polismyndigheten tog under gårdagens derby om att häva den offentliga tillställningen, tömma läktarna och att matchen skulle spelas klart vid ett senare tillfälle utan publik. Bajen Fans är av åsikten att fotboll ska spelas inför publik och vi ser extremt allvarligt på riktningen som polisen valde igår som resulterade i att matchen spelades färdigt inför tomma läktare. Detta är åtgärder som endast kan beskrivas som kollektiv bestraffning av hela fotbollspubliken. Användandet av kollektiva bestraffningar är kulturdödande för våra svenska läktare och något som på sikt hotar svensk elitfotboll.

Polisens användande av kollektiva bestraffningar tydliggör hur de hellre tvingar hela fotbollspubliken att ta konsekvenserna av en ordningsstörning, än individerna som orsakat den - ett agerande som även förstärker misstänkliggörandet av fotbollspubliken. Gårdagens polisbeslut visar att det är möjligt för enstaka individer som vill avbryta en match att få sin vilja igenom.

Bajen Fans har tidigare påtalat vår önskan om att polisen ska återinföra dialogmodellen som i början av 2010-talet sågs som en framgångsfaktor både inom forskning och i övriga fotbollseuropa. Inom denna modell samverkar supportergrupper, klubbar och polis innan, under och efter match för att tillsammans skapa trygga matcharrangemang. Under gårdagens derby agerade polisen istället genom att häva tillståndet för evenemanget och försätta den närvarande fotbollspubliken i en riskabel och okontrollerad situation, något som försämrar ordningsläget snarare än att öka säkerheten för åskådarna. 

Svensk fotbollskultur förenar människor och ger dem ett sammanhang, det är Sveriges största folkrörelse. Vi ska ingenstans, länge leve supporterrörelsen! 

/Styrelsen 



Tillbaka